Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Het weer in Roseau
Click for Roseau, Dominica Forecast
Liever naar...
Antigua en Barbuda
Saint Lucia
Saint Kitts en Nevis
Saint Vincent en de Grenadines
Trinidad en Tobago
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Dominica.nl - English  home | sitemap | contact   

Dominica is een eiland in de Caribische Zee. Dominica ligt ten zuiden van Guadeloupe en ten noorden van Martinique, en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Op het eiland is de onafhankelijke staat Gemenebest van Dominica gevestigd (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek).

Geschiedenis

Dominica werd op 3 november 1493 ontdekt door Christoffel Columbus, tijdens zijn tweede reis naar wat hij dacht dat India was. De naam komt van de dag waarop het eiland werd ontdekt; een zondag, in het Latijn dies domenica. Dominica was het laatste Cara´bische eiland dat gekoloniseerd werd door Europeanen, voornamelijk vanwege de hevige tegenstand van de oorspronkelijke bewoners, de Cariben (Indianen).

Frankrijk droeg het bezit in 1763 over aan het Verenigd Koninkrijk, dat er in 1805 een kolonie van maakte. In de jaren zeventig van de 20e eeuw ontstond grote sociale onrust op het eiland. Het werd op 3 november 1978 onafhankelijk. In 1980 kwam een eind aan het toenmalige corrupte bewind, toen Mary Eugenia Charles premier werd. Zij was de eerste vrouwelijke premier van de Cara´ben en bestuurde Dominica tot 1995. Dominica is lid van het Britse Gemenebest.Fort Shirley

Toen Columbus het eiland ontdekte, woonden er Arowakken en Cariben. Al snel overleed een groot deel aan de griep en de pokken waarmee ze door de Spanjaarden werden besmet. Tegenwoordig leven nog zo'n 3000 Cariben op Dominica, de enige precolumbiaanse populatie in de oostelijke Cara´ben.

In een reservaat op Dominica leven nog ongeveer vierhonderd Cariben, leden van de indianenstam die het hele gebied zijn naam gegeven heeft. Zijn vormen de enige grote groep oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied. Verder zijn indiaanse bevolkingsgroepen in het Caribische gebied tegenwoordig zo goed als uitgestorven.


Vlag van Dominica

Bron: WikipediaAlle rechten voorbehouden ę 2009 | Adverteren | Disclaimer