Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Het weer in Roseau
Click for Roseau, Dominica Forecast
Liever naar...
Antigua en Barbuda
Saint Lucia
Saint Kitts en Nevis
Saint Vincent en de Grenadines
Trinidad en Tobago
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Dominica.nl - English  home | sitemap | contact   

Dominica is een eiland in de Caribische Zee. Dominica ligt ten zuiden van Guadeloupe en ten noorden van Martinique, en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Op het eiland is de onafhankelijke staat Gemenebest van Dominica gevestigd (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek).

Betrekkingen met Nederland

De geografische verzamelnaam ‘Kleine Cariben’ heeft betrekking op een aantal gebieden in de Caribische regio. Er zijn een aantal onafhankelijke staten, te weten Grenada, Barbados, St. Vincent en de Grenadines, St. Lucia, Dominica, Antigua en Barbuda, St. Kitts en Nevis alsmede de Bahama’s. Verder zijn er vier Departements d’Outre Mer (DOMs) van Frankrijk in dit deel van het Caribisch gebied, te weten Guadeloupe, Martinique, Saint Barthélemy en Saint Martin. Voorts heeft het Verenigd Koninkrijk in deze regio een aantal ‘dependencies’, zijnde Anguilla, Montserrat, de Britse Maagdeneilanden, de Cayman Eilanden alsmede de Turks en Caicos Eilanden. De Maagdeneilanden zijn gebiedsdelen van de Verenigde Staten. Aruba en de Nederlandse Antillen zijn onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.


1 Betrekkingen met Nederland


1.1 Context


De Kleine Cariben is een groep eilanden in het Caraïbisch gebied met historische en culturele banden met vrijwel alle continenten. De bevolking stamt deels af van immigranten die zich vanaf de 16de eeuw vanuit alle delen van de wereld in het gebied hebben gevestigd. De eerste immigranten waren afkomstig uit Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland. Om te voorzien in de behoefte aan arbeidskrachten werden vervolgens slaven naar de regio geïmporteerd uit Afrika. Vanaf de negentiende eeuw kwamen contractarbeiders uit onder meer India, Indonesië en China naar de regio.


De eilanden worden gekenmerkt door een tropisch klimaat en mooie stranden. Toerisme is sinds de jaren ’70 de voornaamste bron van inkomsten. In de periode juni tot november bestaat er kans op tropische stormen en orkanen, die van tijd tot tijd aanzienlijke schade aan de eilanden toebrengen.


Een deel van de Kleine Cariben zijn zogenaamde Small Island Developing States (SIDS). Zij worden geconfronteerd met
een aantal specifieke ’kleine-eilanden’ problemen, waarvan de meest kenmerkende zijn isolatie en kwetsbaarheid vanwege een kleine en open economie, natuurrampen als gevolg van het orkaanseizoen, een zwakke onderhandelingspositie alsmede afhankelijkheid van buitenlandse financieringsbronnen. Ook de zogenaamde ‘brain drain’ als gevolg van demografische verschuivingen en vertrek van inwoners naar het buitenland treft met name deze kleine eilandstaten.


De Kleine Cariben vormen een doorvoerhaven voor drugs (met name cocaïne) die geproduceerd worden in Zuid-Amerika en bestemd zijn voor de VS en Europa. De gevolgen van deze transporten voor de criminaliteit en economie zijn groot. Mede door de kleine omvang en de relatief beperkte bestuurlijke capaciteit van de eilanden blijkt het lastig om effectief tegen de drugstransporten op te treden.1.2 Politiek


Er zijn diverse regionale organisaties in het Caribisch Gebied, die samenwerking tussen de landen in de regio als voornaamste doelstelling hebben. Het betreft de Caribbean Community (CARICOM), de Organization of Eastern Caribbean States (OECS), de Association of Caribbean States (ACS) en de Caribbean Development Bank (CDB).


De Nederlandse ambassade in Port of Spain (Trinidad & Tobago) is geaccrediteerd in de onafhankelijke landen van de Kleine Cariben. Medewerkers van de ambassade reizen regelmatig vanuit de post naar de eilanden in het ambtsgebied van de ambassade.1.3 Economie


De economie van de Kleine Cariben is grotendeels gebaseerd op toerisme en landbouw. Inheemse landbouwproducten zijn zoete aardappels, cassave, bonen, maïs en tabak. Geïntroduceerde soorten zijn suikerriet, bananen, citrusfruit en koffie.


CARICOM speelt een belangrijke rol op het gebied van regionale handel en economische integratie, politieke samenwerking en ontwikkeling in de Caribische regio. De regionale integratie is echter nog niet ver gevorderd, mede omdat de eilanden elkaar vaker als concurrent dan als (handels)partner beschouwen en omdat belangen vaak tegengesteld zijn. De Caricom Single Market and Economy (CSME) heeft tot doel verdere economische ontwikkeling van de Caribische regio door het creëren van een uniforme economische ruimte waarin vrij verkeer van kapitaal, goederen en diensten alsmede vrij personenverkeer en de vrije vestiging van bedrijven en personen kan plaatsvinden. Het CSM - de ‘single market’ trad in januari 2006 reeds in werking. Doel is om in 2015 een ‘single economy’ te hebben.


De economische afhankelijkheid van de VS is groot, met name in de toeristenindustrie.


Voor de meest actuele informatie over economische en handelsbetrekkingen kunt u terecht op de website van de EVD.1.4 Cultuur


Er bestaan geen intensieve culturele betrekkingen tussen deze groep landen en Nederland.1.5 Ontwikkelingssamenwerking


Nederland heeft geen structurele bilaterale hulprelatie met de landen van de kleine Cariben. Er worden echter wel projecten ondersteund via het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) en andere multilaterale fondsen. Ook worden door de Nederlandse ambassade te Port of Spain (Trinidad en Tobago) kleinschalige projecten ondersteund.


Bron: Minbuza.nlAlle rechten voorbehouden © 2009 | Adverteren | Disclaimer